Cart 0
 

 FÅGÖLSKÅDNING

 
 

I över 120 år har vår stolta falk kikat på öldrickare över hela Sverige. Nu är det dags att vi lyfter blicken. Fågölskådning handlar om ta en paus, ta en öl och kika på fåglar. Gör det hemma från fönstret, ute på stan, eller i naturen. Själv eller tillsammans med vännerna.
Att fågölskåda är inte svårare än så. 

Här hittar du tips från fågelskådaren Stina som lär dig vilka fåglar du kan se i ditt landskap.
Du kan också läsa mer vår mäktiga pilgrimsfalk.

 
 
 
Falcon-Fågölskådning-header-dark.jpg
 

STINA ANDERSSON

FÅGELSKÅDARE

 

”Det finns massor av fåglar som man kan se från sitt eget köksfönster. Till exempel koltrast, ringduva, kaja och gråtrut som gärna håller till på hustaken. Som nybörjare är det också bra att börja med att lära sig de fåglar som finns i ens närhet och som man ser ofta och då går det utmärkt att spana ut genom sitt eget fönster. Allt man behöver är egentligen en kikare.”

 
Falcon-Fågölskådning-2.jpg
lightbg.png
 

 STINAS FEM FÅGELSKÅDARTIPS

 

1.

Börja med att lära dig några få fåglar så blir det enklare att komma igång.

2.

Använd en kikare, gärna med hyfsat bra optik.

3.

Ta fram mobilen eller en kamera och fotografera de fåglar du ser.

4.

Gå med i en fågelgrupp på Facebook. Då kan du ställa frågor, se andras fågelbilder och få mängder av tips och kunskap.

5.

Ha tålamod och känn att det är okej att vara en nybörjare. Att bli bra på fåglar tar tid och det viktigaste är ändå att det är roligt.

 

 FÅGÖLSKÅDARGUIDE

Välj din landsdel för att se några av fåglarna du kan stöta på

 
lightbg.png

 

Falcon-Fågölskådning-1-2.jpg
 

OM VÅR FALK

Pilgrimsfalken har varit Falcons ansikte utåt sedan ölet började bryggas. Falken är en stor och kraftfull fågel med vingspann på hela 80-120cm. Den har en tydlig teckning med mörk svartgrå rygg, ljus undersida vattrad i grått och ansiktet har en skarp så kallad falkmustach. pilgrimsfalken jagar i luften och använder sin snabbhet och tyngd att slå sina byten. En störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i en hastighet över 320 km/h. Det gör den till världens snabbaste djur!

Mellan 1950-1990-talet var pilgrimsfalken allvarligt hotad främst på grund av miljögiftet DDT och under 70-talet höll fågeln på att försvinna helt från södra Sverige. För att rädda pilgrimsfalken gick Falcon in och stöttade Naturskyddsföreningen i ”Projekt Pilgrimsfalk”, och idag kan pilgrimsfalken ses tillfälligt i nästan hela Sverige. Störst population finns i Norrbotten, men några häckande par finns även i Skåne, Halland, Bohuslän, Dalsland, Östergötland och Gotland.  

Skål för Sveriges mäktigaste fågel!

 
lightbg.png
 
Pilgrimsfalk2.png
 

Tävlingen är nu avslutad.